A déligyümölcsök gyakran szerepelnek akár önálló fogásként, akár desszertként is az ínyencek asztalán.
Szirup fügelevélből.
Hozzávalók:
30db fügelevél
1liter víz
1kg cukor
10g (2 teáskanál) citromsav
Leírás:
A megmosott levelekhez hozzáadjuk a vizet, és 20 percig fedő alatt lassú tűzön főzzük.
Ezután hagyjuk lehűlni, leszűrjük, és a cukrot hozzáadjuk a léhez.
Újra feltesszük főni,és a forrástól számítva 30percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük.
A 30 perc letelte után levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromsavat.
A kész szirupot forrón üvegbe töltjük, és mint a befőttet tároljuk.
Felhasználhatjuk a juharsziruphoz hasonlóan jégkrémekhez, fagylaltokhoz, palacsintákhoz öntetnek, vagy vízzel, ásványvízzel hígítva üdítőként. A forrás szerint a 7UP-ra hasonlít, én nem tudom, mert már rég ittam 7AP-ot.
Kivilekvár
Hozzávalók:
- 1,25 kg puhább kivi
- 1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)
- 30 dkg cukor (én csak 20 dkg-ot tettem bele)
- 1 citrom kifacsart leve
Elkészítés
- A kiviket meghámozzuk, a belső keményebb ’csumáját’ kivágjuk belőle és kidobjuk, majd a meghámozott kivit kis darabokra vágjuk.
- Citromlével meglocsoljuk és botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadunk 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet.
- Felforraljuk, közben kevergetjük, majd hozzáadjuk a többi cukrot és még 3 percig bugyogtatjuk.
- Alaposan elmosott, száraz üvegbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és tetejére állítjuk 5 percre. aztán dunsztba tesszük.
Rumos-datolyaszilvás lekvár
Hozzávalók/10 adag
§ 1.3 kg datolyaszilva (megpucolva)
§ 400 g cukor
§ 1 db grépfrút (kifacsart leve)
§ 1 db vanília(vagy vaníliaaroma kb 2-3 teáskanál, ízlés szerint)
§ 40 ml rum
§ 1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)
Elkészítés
- Az érett datolyaszilvát óvatosan megmossuk, csutkáját eltávolítjuk, meghámozzuk.
- Egy nagy edénybe negyedeljük a gyümölcshúst, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet, majd hozzáadjuk a grapefruit levét és a vaníliarúd kikapart belsejét.(vagy a vanília aromát)
- A vaníliarúd kikaparása: a vaníliarudat felezzük, majd hosszában óvatosan bemetszést készítünk hegyes késsel, majd kikaparjuk a magocskákat.
- Az egészet botmixerrel simára pépesítjük.
- Kis lángon feltesszük főzni, hozzáadjuk a vaníliarudat (a héjat) is.
- Kevergetve felforraljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, majd kb. 4-5 perc forralás és kevergetés után hozzáadjuk a rumot, még 3 percet forraljuk.
- Kivesszük a vaníliarúd héját, a lekvárt azonnal alaposan elmosott, száraz üvegbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és tetejére állítjuk 5 percre. aztán dunsztba tesszük.
Néhány fotó déligyümölcs-költeményekről: