Gasztronómia

 

A déligyümölcsök gyakran szerepelnek akár önálló fogásként, akár desszertként is az ínyencek asztalán.


Szirup fügelevélből.

Hozzávalók:

30db fügelevél

1liter víz

1kg cukor

10g (2 teáskanál) citromsav

Leírás:

A megmosott levelekhez hozzáadjuk a vizet, és 20 percig fedő alatt lassú tűzön főzzük.

Ezután hagyjuk lehűlni, leszűrjük,  és a cukrot hozzáadjuk a léhez.

Újra feltesszük főni,és a forrástól számítva 30percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük.

A 30 perc letelte után levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromsavat.

A kész szirupot forrón üvegbe töltjük, és mint a befőttet tároljuk.

 Felhasználhatjuk a juharsziruphoz hasonlóan jégkrémekhez, fagylaltokhoz, palacsintákhoz öntetnek, vagy vízzel,  ásványvízzel hígítva üdítőként. A forrás szerint a 7UP-ra hasonlít, én nem tudom, mert már rég ittam 7AP-ot.


Kivilekvár

Hozzávalók:

  • 1,25 kg puhább kivi
  • 1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)
  • 30 dkg cukor (én csak 20 dkg-ot tettem bele)
  • 1 citrom kifacsart leve

Elkészítés

  • A kiviket meghámozzuk, a belső keményebb ’csumáját’ kivágjuk belőle és kidobjuk, majd a meghámozott kivit kis darabokra vágjuk.
  • Citromlével meglocsoljuk és botmixerrel pürésítjük.
  • Hozzáadunk 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet.
  • Felforraljuk, közben kevergetjük, majd hozzáadjuk a többi cukrot és még 3 percig bugyogtatjuk.
  • Alaposan elmosott, száraz üvegbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és tetejére állítjuk 5 percre. aztán dunsztba tesszük.

Rumos-datolyaszilvás lekvár

Hozzávalók/10 adag

§  1.3 kg datolyaszilva (megpucolva)

§  400 g cukor

§  1 db grépfrút (kifacsart leve)

§  1 db vanília(vagy vaníliaaroma kb 2-3 teáskanál, ízlés szerint)

§  40 ml rum

§  1 zacskó Dzsemfix Szuper 3:1 (25 g)

 Elkészítés

  • Az érett datolyaszilvát óvatosan megmossuk, csutkáját eltávolítjuk, meghámozzuk.
  • Egy nagy edénybe negyedeljük a gyümölcshúst, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukorral elkevert Dzsemfixet, majd hozzáadjuk a grapefruit levét és a vaníliarúd kikapart belsejét.(vagy a vanília aromát)
  • A vaníliarúd kikaparása: a vaníliarudat felezzük, majd hosszában óvatosan bemetszést készítünk hegyes késsel, majd kikaparjuk a magocskákat.
  • Az egészet botmixerrel simára pépesítjük.
  • Kis lángon feltesszük főzni, hozzáadjuk a vaníliarudat (a héjat) is.
  • Kevergetve felforraljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, majd kb. 4-5 perc forralás és kevergetés után hozzáadjuk a rumot, még 3 percet forraljuk.
  • Kivesszük a vaníliarúd héját, a lekvárt azonnal alaposan elmosott, száraz üvegbe töltjük még forrón (kanalanként adagoljuk, nehogy a hőtől elpattanjon az üveg). Rácsavarjuk a kupakot és tetejére állítjuk 5 percre. aztán dunsztba tesszük.

Néhány fotó déligyümölcs-költeményekről: